Drożdze paszowe
Drożdże paszowe są biologicznie kompletną paszą, źródłem białka, witamin i minerałów. Zastosowanie drożdży paszowych jako dodatku białkowo-witaminowo-mineralnego w produkcji rolnej realizuje dwa główne cele biznesowe: zapewnienie zwierzętom pełnego, zbilansowanego żywienia; obniża koszty pasz, które stanowią średnio 60-70% całkowitych kosztów produkcji.
Najbardziej optymalny stosunek węglowodanów do białek w dawkach paszowych uzyskuje się wprowadzając 5-10% drożdży z suchej masy całkowitej paszy.
36-43%
Białko
8-13%
Węglowodany
2-3%
Tłuszcze
2-4%
Popiół
Drożdże paszowe to ekologicznie czysty i skuteczny suchy, wysokobiałkowy dodatek paszowy, wyprodukowany specjalnie do karmienia różnych zwierząt gospodarskich, drobiu, zwierząt futerkowych i ryb. Produkcja drożdży paszowych opiera się na wykorzystaniu bardu zbożowego i służy do wzbogacania mieszanek paszowych oraz pasz dla zwierząt w połączeniu z innymi składnikami mieszanek paszowych. Zastosowanie drożdży paszowych jako dodatku paszowego pozwala znacząco zwiększyć wzrost zwierząt i ich produkcyjność. Drożdże paszowe ze względu na swoje wysokie walory odżywcze są wysoko cenione.
Drożdże paszowe można z powodzeniem stosować w celu eliminacji niedoborów białka w dietach zwierząt. Wartości odżywcze produktu są również wysoko cenione ze względu na wysoką strawność pierwiastków w organizmie. Mówiąc o hodowli drobiu należy zaznaczyć, że dodanie do diety drożdży paszowych zwiększa gwarantowaną produkcję jaj u kur niosek, przyrost masy mięsa drobiowego oraz jego wartość energetyczną i dietetyczną. Optymalny stosunek węglowodanów i białka w drożdżach zapewnia zmniejszenie spożycia ziarna, co pozytywnie wpływa na koszty rolnika.
Optymalne normy stosowania drożdży paszowych w mieszankach paszowych (w przeliczeniu na masę paszy):

Bydło do 10%

Konie 3-12%

Świnie 3-5%

Drób 2-5%

Ryby 4-6%

Zwierzęta futerkowe 10-15%
Dodając drożdże paszowe do racji zwierząt hodowlanych, zwiększamy w ten sposób wartość biologiczną białek. Białko mikrobiologiczne drożdży paszowych jest bogate w niezbędne aminokwasy. Pod względem zawartości aminokwasów drożdże paszowe zbliżone są do białek pochodzenia zwierzęcego.
Zalety drożdży paszowych
Drożdże paszowe są bogatym źródłem witaminy D2, ich popiół zawiera cenne makro-i mikroele- menty: P, K, Ca, Fe, Mg, S, Cu, Co i inne.
Każda tona drożdży uwalnia 5-7 ton ziarna i zapewnia dodatkową produkcję 400-600 kg wieprzowiny, do 1,5 tony mięsa drobiowego i około 25-30 tys. jaj. U krów zwiększa wydajność mleczną o 3-3,5 litra mleka dziennie.
Najbardziej optymalny stosunek węglowodanów do białek w dawkach paszowych uzyskuje się wprowadzając 5-10% drożdży z suchej masy całkowitej paszy.
Całkowita wartość odżywcza 1 kg drożdży zawiera od 1,03 do 1,16 jednostek pokarmowych, a zwłaszcza dużo strawnego białka – aż do 380-480 g.